Rijvaardigheid in de moderne rijopleiding (ADAS & Car-control)
In deze opleiding gaan we de invloed van diverse ADAS systemen bekijken. Deze keer geen theoretische opleiding over de diverse systemen. Nu gaan we in de praktijk ervaren hoe ADAS systemen ons kunnen helpen en bekijken we hoe we deze nieuwe systemen en technieken een plaats geven in de moderne rijopleiding.
Wat komt aan bod?
De technologische evoluties aan de moderne voertuigen zijn erg groot. Tijdens deze bijscholing gaan we diverse ADAS-systemen in de praktijk gebruiken. Het doel is de werking en effecten van de in de voertuigen aanwezige rijhulpmiddelen te begrijpen, ze doeltreffend te kunnen gebruiken en hun beperkingen te kennen. Vertrekkend vanuit de GDE-matrix bekijken we hoe we rijhulpsystemen (ADAS) een plaats geven in een moderne rijopleiding.
- De GDE-matrix in de moderne rijopleiding:
- Maakt de kennismaking met ADAS deel uit van de rijopleiding?
- Hoe evolueert het aanleren van kijktechniek?
- Hoe evolueert het bijbrengen van risico-inschatting?
- Voordelen & risico’s van ADAS (bijv. ACC, speed limiter, lane assist, lane departure warning, …)
- Huidige rijhulpsystemen in de praktijk
- Veiligheidsafspraken voor op de piste
Via een doorschuifsysteem volgt iedere kandidaat 6 workshops in een klein groepje.
- Remmen & ontwijken
- Doelstelling = de deelnemer bewust maken van de gevolgen van de snelheid voor de noodstop (ABS). Het belang van een correcte positionering op de weg, het bewaren van veiligheidsafstanden en het anticiperen op ontsnappingsroutes.
- Remafstand: meten van reactietijden & stopafstanden
- Doelstelling = bewustmaking van het belang van de aanpassing van de veiligheidsafstanden aan de snelheid en van de aanpassing van de snelheid aan de weersomstandigheden, de grip en de verkeerssituatie.
- Doelstelling = zich bewust worden van het belang van de reactietijd en de gevolgen van een geringe snelheidsverhoging voor de berekening van de remafstand.
- Bocht op glad wegdek
- Doelstelling = de verschillende gedragingen van een voertuig ontdekken (onderstuur, overstuur, neutraal), de belangen en grenzen van elk, hoe ze te voorkomen en zo nodig te verhelpen.
- Glad wegdek – obstakel ontwijken
- Doelstelling = om deze oefening te kunnen uitvoeren moeten de deelnemers de technieken van kijken, sturen, massaoverdracht, remmen en slipbeheersing tegelijkertijd beheersen.
- Verlies van controle in bocht (onderstuur / overstuur / ESP)
- Doelstelling = basisbeginselen van het autorijden in een snelle omgeving toepassen (simulatie: verlies van grip op een oprit van een snelweg).
- Rijsimulator: preventief rijden
- Doelstelling = De rijsimulator maakt het mogelijk veilig rijden te combineren met zuinig rijden, waarbij de beginselen van ecologisch rijden de toepassing van veiligheidsmaatregelen vergemakkelijken. Simulatie van verschillende motortypes (benzine, diesel, hybride, elektrisch) en aanpassingen van rijomstandigheden (licht, weersomstandigheden, zichtbaarheid, …).
Resultaat
Het doel is de werking en effecten van de in de voertuigen aanwezige rijhulpmiddelen te begrijpen, ze doeltreffend te kunnen gebruiken en hun beperkingen te kennen. Na de opleiding weet je hoe je rijhulpsystemen (ADAS) een plaats geeft in een moderne rijopleiding.
Duurtijd
Deze opleiding kan voor 5u of voor 7u georganiseerd worden.
Wacht niet langer om je kennis bij te werken en boek deze leerrijke bijscholing!